top of page

Domaine Piquemal

Domaine Piquemal wordt sinds 2010 gerund door Marie-Pierre Piquemal en is gevestigd in het hartje van de Roussillon.  Begin van de 20e eeuw zijn haar grootouders er begonnen met het verbouwen van druiven en tot op vandaag is het nog steeds een familiebedrijf.  

Zoals nagenoeg elke wijnbouwer in deze tijd deed, werden de druiven na de oogst verkocht aan een grote coöperatieve om te vermengen met Bordeaux wijnen (ja, dit werd toen gedaan om de harde tannine in de Bordeaux wijnen af te zwakken) of om er bulk- en landwijnen van te maken.  Vanaf de jaren ’70 is de vader van Marie-Pierre begonnen met het aanplanten van autochtone druivenrassen en zelf steeds meer van het productieproces in handen gaan nemen.

Vandaag bezit Marie-Pierre 48ha wijngaarden, verspreid over de Roussillon om zo een diversiteit in druivenrassen en bodemstructuur te bekomen, en heeft ze het hele productieproces in handen. Op haar recent helemaal vernieuwde domein maakt ze, met de meeste precisie en knowhow, naar mijn smaak de lekkerste wijnen uit de Roussillon. 

AOC wijnen

Terres-Grillées-blanc.png
Les Terres Grillées - Blanc - 2021

AOC Côtes du Roussillon

Prijs: € 10,66 (excl. BTW) - € 12,90 (incl. BTW) per fles 

Per doos van 6 flessen

Algemene omschrijving

Deze rijke en geconcentreerde witte wijn heeft een boeket van kweepeer, gegrilde noten, toastbrood en een zachte mineraliteit. In de mond is hij vol, rond en kruidig met een lange afdronk. Vanwege de smaakexplosie in de mond is hij minder geschikt om te drinken als aperitief, maar is hij een echte uitpakker bij smaakvolle gerechten op de feesttafel.  Denk maar aan wit vlees, vis of kip met crèmesausen, gerookte zalm, sint-jacobsnootjes, kortom stevige, kruidige gerechten. Hij is nu op dronk en kan nog 3 à 4 jaar bewaard worden.

 

Samenstelling en opvoeding

50% Grenache Blanc / 40% Macabeu / 10% Vermentino

De alcoholische gisting vindt plaats in eiken vaten gedurende 6 maanden.

 

Terres-Grillées-Rosé-copy-86x300.png
Les Terres Grillées - Rosé - 2021

AOP Côtes du Roussillon

Prijs: € 8,93 (excl. BTW) - € 10,80 (incl. BTW) per fles 

Per doos van 6 flessen

 

Algemene omschrijving

Intens gekleurde zalm roze wijn, geuren als aardbei, framboos, garrigue evenals zacht getoaste toetsen komen je tegemoed. In de mond is hij heerlijk fris met een intense fruitsmaak, te drinken als zomers aperitief, bij salades, kip, charcuterie, BBQ.

 

Samenstelling en opvoeding

75% Syrah / 25% Grenache Noir

Koude masseratie voor meer smaakextractie, en bâtonnage sur lie zorgt voor extra structuur.

 

Terres-Grillées-rouge-copy-85x300.png
Les Terres Grillées - Rouge - 2021

AOP Côtes du Roussillon Villages

Prijs: € 10,66 (excl. BTW) - € 12,90 (incl. BTW) per fles 

Per doos van 6 flessen

 

Algemene omschrijving

Deze klassewijn geurt naar zwart fruit, garrigue, chocolade en cederhout.  Hij is full-bodied, heeft soepele rijpe tannine en een enorm lange harmonieuze afdronk.  De houtlagering is delicaat verweven in deze typische Côtes du Roussillon Villages wijn.  Op tafel is hij de perfecte begeleider van stevige vleesgerechten in de winter: stoofpotjes, lam, rood vlees met champignon- of pepersaus,…  Door zijn stevig en uitgebreid smaakpallet, en toch soepel en rond in de mond, zal hij iedereen kunnen bekoren.  Nu op dronk, voor de liefhebbers van meer geëvolueerde geuren en smaken nog 3 à 6 jaar laten rijpen waarna hij zonder probleem wildgerechten kan begeleiden.

 

Samenstelling en opvoeding

45% Syrah / 40% Grenache Noir / 15% Carignan

De Syrah is afzonderlijk opgevoed in eiken vaten waardoor de strengere tannine helemaal versmolten zijn. De Carignan onderging Macération Carbonique om een extra fruitboost toe te voegen.

 

Tradition-copy-80x300.png
Tradition - Rouge - 2020

AOP Côtes du Roussillon

Prijs: € 7,85 (excl. BTW) - € 9,50 (incl. BTW) per fles 

Per doos van 6 flessen

 

Algemene omschrijving

Een soepele, fruitige rode wijn, met in de neus veel rood fruit, zelfs een beetje geconfijt fruit en een lichte kruidigheid.  In de mond is hij zacht en rond met fijne, rijpe tannine en een lange afdronk.  Dit is de zon in je glas, een typische Côtes du Roussillon.  Hij past bij nagenoeg elk gerecht met in het bijzonder gegrild vlees, kip en gehakt.  Hij is nu op dronk en kan nog een 3-tal jaar bewaard worden.

 

Samenstelling en opvoeding

35% Grenache Noir / 35% Syrah / 30% Carignan

Alcoholische gisting in inox cuves, de Carignan onderging Macération Carbonique om het fruit nog meer naar voren te brengen.

 

Colline-Oubli%C3%A9e-copy-81x300_edited.
La Colline Oubliée - Rouge - 2020

AOP Côtes du Roussillon Villages

Prijs: € 10,25 (Excl. BTW) - € 12,40 (incl. BTW) per fles 

Per doos van 6 flessen

 

Algemene omschrijving

Donker kerskleurige wijn, zwart fruit, fijne kruidigheid, en zacht geëvolueerde geuren zoals leder en tabac zijn in deze wijn terug te vinden. De aanzet is rijk en vol met rijpe en soepele tannine. Deze wijn is op z’n best met gebraden rood vlees, lam, fazant, everzwijn. De wijn is op dronk, voor de liefhebbers van meer geëvolueerde geuren en smaken, nog een 2 tal jaar laten rusten waarna je er nog 5 jaar van kan genieten.

 

Samenstelling en opvoeding

50% Mourvèdre / 30% Syrah / 10% Grenache Noir / 10% Carignan

Opgevoed in houten vaten gedurende 12 maanden, met als resultaat zachte tannine en een heerlijke houttoets.

 

Pygmalion-8358-copy-84x300.png
Pygmalion – Rouge – 2021

AOP Côtes du Roussillon Villages

Prijs: € 14,71 (excl. BTW) - € 17,80 (incl. BTW) per fles 

Per doos van 6 flessen

 

Dit is de top cuvee van domaine Piquemal, een stevige complexe wijn.

 

Algemene omschrijving

Een stevig palet van zwart fruit, braambes, bosbes, zwarte kers, zoete specerijen, zachte rokerigheid, licht mineraal, deze wijn is een krachtpatser zowel in geur als smaak. Stevig en complex met aanwezige rijpe taninne en voldoende frecheur is deze full bodied wijn op dronk maar kan nog zeker 10 jaar rijpen. Bij voorkeur gekarafeerd drinken op kamertemperatuur (16°C a 18°C) bij een stevige maaltijd, denk maar aan rood vlees met champignons, lam en zelfs wild.

 

Samenstelling en opvoeding

75% Syrah /  20% Grenache Noir / 5% Carignan

10% werd jarenlang opgevoed in Franse eiken vaten.

Les Larmes d’Hélios - Blanc - 2021

AOP Muscat de Rivesaltes

Prijs: € 10,00 (excl. BTW) - € 12,10 (incl. BTW) per fles 

Per fles van 0,75 liter, 15,5% alcohol

 

Algemene omschrijving

Muscat de Rivesaltes is een Vin Doux Naturel of een versterkte witte wijn.  In de neus vinden we vooral exotisch fruit, peren, en een vleugje honing.  De wijn is heel mondvullend met een mooie harmonie tussen zoet en fris.  Deze wijnen worden best koel geserveerd, 8 à 10 °C, gecombineerd bij desserts met ananas, mango, peer, fruitsalades en zeker niet te vergeten met blauwe schimmelkazen.  Binnen de 2 jaar consumeren, anders verliest hij zijn frisheid en gaat hij plakkerig overkomen.

 

Samenstelling en opvoeding

70% Muscat à Petit Grains / 30% Muscat d’Alexandrie

Traditionele temperatuurgecontroleerde vinificatie met directe persing en mutage sur marc (alcohol wordt toegevoegd op het gistende druivensap, zo stopt de fermentatie en blijven er natuurlijke restsuikers over).

bottom of page